Wonen op 55m2.

Wonen op 55m2.

Wonen op 55 vierkante meter.

 

Terschelling kent een grote druk op de woningmarkt met veel woningzoekenden en een groot tekort aan betaalbare woningen. Met name voor starters, op zoek naar een betaalbare woning, is dit tekort nijpend.

Mede door dit woning tekort heeft de gemeente Terschelling een Woonvisie ontwikkeld, waarbij zij voorstellen doen om de komende jaren ruimte te bieden aan de bouw van betaalbare woningen.

Een van de voorstellen is om de bouw van starterswoningen mogelijk te maken met een maximale oppervlakte van 55 vierkante meter. Naast bestaande bijgebouwen, die verbouwd kunnen worden tot starterswoningen wordt het mogelijk gemaakt, op daarvoor aangewezen locaties, nieuwe woningen te bouwen die voldoen aan de 55 vierkante meter regel. 

In januari 2019 is de Woonvisie besproken in de Commissievergadering van de Raad van Terschelling. In de vergadering van 29 januari 2019 zijn de nieuwe beleidsregels, die de bouw van starterswoningen mogelijk moet maken, vastgesteld.

Om woningzoekenden een indruk te geven van de mogelijk- en onmogelijkheden van een woning van 55m2. geven we met dit eerste ontwerp de eilanders met bouwplannen een beeld van “wonen op 55m.”

De woning heeft alles in zich om een volwaardig huis te zijn. Naast een woonkamer/keuken en toilet is er op de begane grond een kleine berging en een ruime bijkeuken direct aansluitend aan de keuken. Op de verdieping zijn 2 slaapkamers en een badkamer. Op de overloop, in de dakkapel, kan nog een leuke werkplek worden gerealiseerd.

 

Naast zonnepanelen op het dak is het mogelijk een warmtepomp te plaatsen. Vloerverwarming zorgt voor een behaaglijk klimaat en al deze maatregelen kunnen leiden tot een energie neutrale woning. Natuurlijk zijn er allerlei alternatieven mogelijk.