Schaapskooi Grolloo

Verbouwing saksische boerderij

Achter een monumentale Saksische boerderij in Grolloo staat een oude, maar bouwkundig goede, schaapskooi. Het grondoppervlak is 7x13 meter. De opdrachtgeefster wilde in deze schaapskooi graag een woning realiseren met behoud van het authentieke karakter. Voor het ontwerp betekende dit dat de straatgevel volledig gesloten is gebleven. Slecht 2 kleine raampjes, in de vorm van een ruit, zijn in deze gevel gemaakt om toch, vanuit de keuken, zicht te houden op de straat.

 

In de zijgevel zijn een tweetal brede eikenhouten planken verwijderd. Hierin zijn 2 kozijnen geplaatst. De tuingevel, de zonzijde van de kooi, is voorzien van veel glas en nieuwe eiken delen. Op de zolder zijn 2 slaapkamers en een badkamer gerealiseerd. Daglicht komt binnen via een aantal dakramen. Al met al ontstond op deze wijze een prettig bewoonbaar huis.